Türk Eximbank Kısa Vadeli İhracat Kredileri; Reeskont Kredisi

Türk Eximbank tarafından Türk ihracatçısına kullandırılan kredileri vade yapılarına göre kısa, orta ve uzun krediler olarak sınıflandırabileceğimiz gibi krediyi satıcı (ihracatçı) alıcı (ithalatçı) tarafından kullanılmasına göre de sınıflandırmak mümkündür.Türk Eximbank tarafından kullandırılan kısa vadeli İhracat kredileri; Reeskont Kredileri, Sevk Öncesi İhracat Kredileri, İhracata Hazırlık Kredileri, Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi, Kobi, ihracata Hazırlık Kredileri, Sevk Sonrası Reeskont Kredisi İhracata Dönük Üretim Finansman Kredisi , olarak tasnif edilmiştir. Eximbank tarafından döviz kazandıran mal ve hizmet üreten Türk müteşebbisleri ile Türkiye’de mukim serbest bölgelerde iş ve yatırım yapan iş adamlarına kullandırılan kısa vadeli bu kredilerden Reeskont Kredisini bu yazımızda ele alacağız.

Senet İskonto nedemektir. ? Henüz vadesi dolmamış bir senedin (bono), komisyon ve faiz düşülerek karşılığının nakit olarak alınmasıdır. Buna günlük dilde senedin kırdırılması da denmektedir.

 Reeskont ne demektir? Reeskont ise iskonto edilmiş bir senedin yeniden iskontoya yani reeskonta tabi tutularak ihtiyaç duyulan nakdin alınması demektir. Bankaların nakit gereksinimlerini karşılamak için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından borçlu cari hesap veya senet iskontosu şeklinde talep edebildikleri nakdi kredidir. Yani piyasadaki müşteriler aralarındaki senetli alacakları bir bankaya iskonto edebilmekte bankalarda bu iskonto edilmiş senedi tekrar Merkez bankasından iskontoya tabi tutabilmektedirler. Teknik tabirlere girmeden böyle açıklaması en güzeli kanımızca.

Türk Eximbank Kısa Vadeli İhracat Reeskont Kredisi nedir? Döviz kazandırıcı mal ve hizmet ihracatı yapan yerli firmalarımıza ucuz finansman sağlamak amacıyla  Türk Eximbank ve T.C. Merkez Bankası arasında yapılan anlaşma gereği Eximbank’a tanınan asgari limit çerçevesinde kullandırılan kısa vadeli bir kredi türüdür. Reeskont kredisi Döviz cinsinden olabileceği gibi Tl olarakta kullandırılabilmekte ve en uzun vadesi 240 olarak belirlenmiştir.  Banka ayrıca 360 gün vadeli ve 50 milyon ABD dolarına kadar reeskont Döviz Kredisini de kullandırma imkanını tanımıştır.

Türk Eximbank tarafından kullandırılan Kısa Vadeli İhracat Reeskont kredilerinin alt limiti;

KOBİ niteliğindeki firmalar için 50.000 $,

Diğer tüm firmalar için 100.000 $ ‘dır.

Ekim 2016 yılı başı itibariyle serbest piyasa koşullarına göre oldukça uygun maliyet yapısına sahip olan Reeskont Kredisinin faiz oranı;

  • 120 güne kadar vadeli döviz kredisinde LIBOR/EURIBOR+%0,50,
  • 240 güne kadar vadeli döviz kredisinde LIBOR/EURIBOR+%0,75,
  • 360 güne kadar vadeli döviz kredisinde LIBOR/EURIBOR+%1,50

Olmak üzere tespiti yapılmıştır.

Türk Eximbank tarafından 120/240 gün süreli Türk Lirası( TL) kredisinde faiz oranı her haftanın başında o hafta geçerli olacak şekilde tespit edilmekte ve Bankanın kendi internet sayfasında yayınlanmaktadır.

Türk Eximbank Reeskont Kredisi veriyor da karşılığında ne türden teminatlar talep etmektedir. ? Öncelikle kısa vadeli reeskont kredisinin Türkiye’de ve Türkiye’de kurulu bulunan serbest bölgelerde faaliyetlerini yürüten firmalara  verildiğini belirtmek isteriz. Banka verdiği/vereceği bu kısa vadeli kredi karşılığında teminat olarak; 1- Kredi talep edenin borçlu , Eximbank’ın alacaklı olduğu bir senet (bono) 2) Banka Teminat mektubunu  teminat olarak almakta/alacaktır.
Serbest piyasa şartlarına göre oldukça uygun faiz oranlarında sunulan kısa vadeli ihracat reeskont kredisi için Türk Eximbank İstanbul’daki Genel Merkezine , Ankara Bölge Müdürlüğüne başvurulabileceği gibi şube müdürlükleri ile irtibat bürolarından da bilgi alınabilmektedir.  Eximbank Reeskont kredisi hakkında bilgi sunmaya çalıştığımız yazımıza burada son veriyoruz. Saygılarımızla.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.