Kosgep Girişimcilik Desteğinin İçeriği Nelerdir

KOSGEP’ten 30 bin lira hibe 70 bin lira faizsiz kredi alma yöntemini ve unsurlarını açıklamaya çalıştığımız yazımıza devam ediyoruz. En son KOSGEP’in veritabanına kayıt olmayı açıklamıştık. Bu aşamadan  sonra ne yapacağımızı açıklamaya çalışalım. KOSGEP  veritabanına kayıt olduktan sonra yapacağımız işlemler;1)İş Planının hazırlanması 2) Kurulda sunum yapılması 3) Proforma faturaların veya fatura ve dekontların toplanması ve hazır hale getirilmesi 4 ) Ödeme taleplerinin hazırlanması ve sunulması başlıkları altında inceleyebiliriz.

KOSGEB veritabanına kayıt olduktan sonra Kosgeb literatüründe iş planı diye ifade edilen aslında projemizi hazırlamamız gerekiyor. Bu projeyi KOSGEB yöneticilerinden oluşan beş kişilik büyük kurula sormamız ve projemizle ilgili yani iş planımız da ilgili olarak bize sorulan sorulara Makul ve mantıklı şekilde cevap vermeniz gerekmektedir. Konumuza ve projemize hakimsek bu konuda pek bir sorun yaşamayız aksi takdirde bu konuda da sorun çıkabilir. KOSGEB yapacağı destek ve kredi için her türlü ödemeye karşılık fatura veyahut dekont istemektedir. Onun için  yaptığımız her türlü harcamanın kuruşu kuruşuna ve miktarları aynı olmak üzere fatura ve dekontlarının hazır olması gerekmektedir .

KOSGEB Girişimcilik desteğinin içeriği nedir; KOSGEB Girişimcilik desteği hakkında piyasada çok değişik rakamlar dolaşmaktadır. Fakat işin aslı destek miktarı olarak 30 bin TL, 70 bin lira da faizsiz kredi şeklinde olmak üzere toplam 100.000 TL hibe ve kredi kullandırılmaktadır. Bu iki  kısmı şimdi ayrıntılı olarak açıklamaya çalışalım;

Geri ödemesiz 30000 liralık hibe kısım üç bölümden oluşmaktadır bunlar; 3 bin TL kuruluş ile ilgili masraflar, 15000 TL kuruluş dönemi makine ekipman giderleri, 12000 TL işletme giderlerinde oluşmaktadır. Toplam 30000 TL’ye tekabul etmektedir. 70000 liralık geri ödemeli fakat faizsiz kredi ise yalnızca makine ekipman alımı için verilebilmektedir.

KOSGEB girişimcilik hibesi ve faizsiz kredisinin sınıflaması nasıldır;  KOSGEB vermiş olduğu hibe ve kredi yatırımlarda öncelikli bölgeler açısından ve kadın erkek ile özgürlük gelişimi açısından farklı bir sınıflamaya tabi tutmuştur.r Buna göre; birinci ve ikinci bölge erkek girişimciler için destek oranı yüzde 60, kadın veya özürlü girişimciler için ise yüzde 70 ,  üçüncü ve dördüncü bölgeler için ise erkek girişimciler için destek oranı yüzde 70 kadın ve veya özürlü girişimciler için yüzde 80 dır.

Kosgep’ten bir ödeme almak için ödemenin tamamını yaptığınızı belgeleyen fatura ve dekontların ibraz edilmesi gerekmektedir Fatura dekontlarını tutarlarının milimi milimine, kuruşu kuruşuna aynı olması istenmektedir Aksi takdirde bu konuyla ilgili sorunlar çıkabilmektedir.KOSGEB’in desteklerinden ve kredilerinden faydalanmak için yaptığımız ödemelerin muhakkak banka aracılığıyla yapmış olmanız istenmektedir ve banka dekontları ile aldığımız fatura ve benzeri evrakların birebir aynı olması gerekmektedir. Bu konuya çok önem verilmektedir.  Burada dikkat etmemiz gereken bir önemli unsur da faturada yazan isim ile dekontlarda  yazan isimlerin aynı olması gerektiğidir. Şirket ortağı dahi olsa veya iş ortağı dahi olsa fatura ile ödeme dekontunun aynı kişiler tüzel veya gerçek kişiler adına olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir Öte yandan KOSGEB yapacağı ödemelerde yapılan masrafın asıl kısmını dikkate almaktadır. Bu asıl kızma eklenen her türlü vergi resim ve harçlar ödeme kapsamı dışındadır.

Yani biz bir harcama yaptığımızda bu harcamanın KDV li toplam tutarı değil KDV’ siz kısmı üzerinden bir  destek alabilmekteyiz. Bu konuyu da aklımızda bulundurmamız gerekiyor her türlü vergi resim ve harçlar KOSGEB’in desteği dışındadır. Yazımıza bugünlük burada son veriyoruz. KOSGEP hibe ve kredileri hakkında bilgi sunmaya devam edeceğiz. Saygılarımızla.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.