Türk Eximbank İhracat Kredi Sigortası

Türk Eximbank Türkiye’nin ihracatının geliştirilmesi için sadece yurt içindeki ihracatçılara kredi, yurtdışındaki ithalatçılara ise yurt dışı kredileri vermemektedir. İhracat işlemlerinin kredi sigortası hizmetini de vermektedir. 1987 yılında kurulan Türk Eximbank, 1989 yılında ihracat kredi sigortası programını hayata geçirmiştir.Bu program ile  ihracat yapan firmaların ihraç bedellerinin, politik ve ticari risklere karşı belirli bir düzeyde teminat altına alınmasının yanı sıra, sigorta kapsamında işlem yapan firmanın Eximbank’da doğan yada doğacak alacaklarını ticari bankalara devrederek yada senetli alacaklarını ya Türk Eximbank’tan yada bankanın onayı ile diğer ticari bankalarda kırdırmak(iskonto ettirmek) yoluyla finansman imkanına erişmeleri hedeflenmiştir.

Türk Eximbank’ta halen uygulanmakta olan Sigorta Programları;

  • Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı
  • Orta ve Uzun Vadeli ihracat Kredi Sigortası Programlarıdır.

Öte yandan Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektuplarının Haksız Nakde Çevrilme Sigorta Programı 2004 yılında; Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilmiştir.

TÜRK EXIMBANK’IN İHRACAT KREDİ SİGORTASI HİZMETİ İLE SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

Riskten arınmış alacakların iskonto edilmesi suretiyle finansman imkanı sağlaması bakımından finans sağlama aracı,

Sunduğu Alıcı firmalar ve ülkeler hakkında risk analizi yapması dolayısıyla bir hizmet sağlama aracı ,

Ticari ve politik risklere karşı ise tahsilat güvencesi sağlayarak teminat fonksiyonunu yerine getirdiği söylenebilir.

PEKİ NEDEN İHRACAT KREDİ SİGORTASINI KULLANMALIYIZ?

İhracat Kredi Sigortası; İhracattaki Vade yapısını uzatması, yeni ve riskli piyasalara güven içerisinde girebilme, Poliçenin teminat gösterilmesi yoluyla bankalardan finansman alınabilmesi,  Türk Eximbank kredilerinde teminat gösterebilme avantajı, Türk Eximbank kredilerinde uygulanan faiz indirimi gibi nedenlerle İhracat Kredi Sigortası kullanılmaktadır.

TÜRK EXIMBANK’IN İHRACAT KREDİ SİGORTASI KONUSUNDA İLİŞKİLİ OLDUĞU BANKALAR HANGİLERİ?

Bu konuda Türk Eximbank ile anlaşması bulunan ticari bankalar ise; Aktif Yatırım Bank., Akbank, Alternatifbank, Burgan Bank, Citibank,Denizbank, Fibabanka, Finansbank, HSBC Bank, Ing Bank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankasıdır.

Söz konusu bankalar ile Türk Eximbank arasında imzalanan anlaşmaya göre Türk ihracatçısının yapacağı sigortalı sevkiyat bedeli alacaklar anılan bankalar tarafından iskonto edilerek kredilendirilebilmektedir. Böylece sigortalı ihracatlar ayrıca bir kredi imkanına kavuşmuş olmaktadır.

Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortasının kapsamı;

  • Sayıları birkaçı geçmeyen ülkeler harici dünya ülkelerinin hemen hemen hepsine yapılan ihracat ile ilgili poliçe düzenlenebilmektedir.
  • 1 yıl yani 360 güne kadar vadeli tüm ihracatlar sigorta kapsamına alınmaktadır.
  • Alacakların %90’lık kısmı tazmin edilebilmektedir.
  • Uygun maliyet ile ihracat kredi sigortası imkanı getirilmektedir. (%0,02’den başlayan prim oranları ile )

Sigorta programı genel olarak; Sigorta Poliçesinin hazırlanması, Alıcı Limitinin değerlendirilmesi, Tazminat işlemleri ve Tahsilat İşlemleri süreçlerinden geçmektedir.

2004 yılında uygulamaya geçirilen ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine destek verilmesi temel amacını güden Teminat Mektuplarının Haksız Nakde Çevrilmesi Sigortası ile; Yurt dışında müteahhitlik hizmeti veren Türk inşaat firmalarının iş yaptıkları pazarda kalıcı olmalarını ve yeni pazarlara açılımlarının sağlanmasını desteklemek, Teminat mektuplarının haksız yere nakde çevrilmesi riskine karşı poliçe ile teminat altına alınmasını sağlamak amaçları güdülmektedir. Bu destek Müteahhitlik sektöründeki firmalar için uygulanmaktadır.

Türk Eximbank tarafından yapılan İhracat Kredi Sigortası uygulamaları hakkında genel bilgiler verdiğimiz yazımıza burada son veriyoruz. Hoşçakalın

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.