Türk Eximbank; Uluslararası Krediler

Türk Eximbank sadece Türk girişimcilerini ve ihracatçılarını kredilendirmemekte öte yandan da Türkiye’den ithalat yapan/yapmak isteyen alıcıları da kredilendirerek Türkiye’nin ihracatına destek olmaktadır. Genel Merkezi İstanbul’da bulunan , ülke sathına dağılmış bölge müdürlükleri ve büroları ile Türk ihracatçısının finansmanı, desteklenmesi ve geliştirilmesi gayesiyle görev yapan ve Türkiye’de ihracatın desteklenmesi amacıyla kurulmuş olan tek uzmanlık kurumu olan Türk Eximbank, Türk ihracatçısını her geçen yıl artan ve çeşitlenen kaynak ve imkanları ile desteklemektedir.

Asıl kuruluş amacı ihracatçıyı ve ihracata yönelik olarak üretim yapan üreticileri  yani mal ve hizmet üreticilerini finanse etmek, güvence sağlamak ve sigortalamak olan Türk Eximbank, sadece menşei Türkiye olan mal ve hizmet üreten ürünlerin sahiplerine kredi vermektedir. İhracat işleminin her ticari işlemde olduğu gibi iki tarafı bulunmaktadır. Bu taraflar alıcı ve satıcıdır. Türk Eximbank tarafından satıcılara yönelik olarak kullandırılan krediler hakkında ana başlıklar halinde bilgi vermiştik. Bu çerçevede bugün ise Eximbank tarafından verilen “Uluslararası Krediler” hakkında genel başlıklarına değineceğimiz bilgiler sunmaya çalışacağız.

ULUSLARARASI KREDİ NE DEMEK?  kısaca  önce onun hakkında bilgi verecek olursak kısaca Alıcı Kredisi olarak ta adlandırılan uluslararası krediler Türkiye’de faaliyet gösteren firmalar tarafından ihracatı gerçekleştirilecek ürünlere uygulanmaktadır. Bu çerçevede dayanıklı/dayanıksız tüketim malları ihracatında iki yıla kadar, uzun dönemli sermaye malı ihracatı ve Türkiye dışında üstlenilen projelerin 10 yıla kadar kredilerle desteklenmesi amaçlanmıştır. Yine kısaca özetlemek gerekirse Eximbank’ın yaptığı şey Türk ihracatçılarından mal ve hizmet almaları amacıyla yabancı alıcıları desteklemek ve teşvik etmekten başka bir şey değildir.

Eximbank tarafından verilen desteklerden olan Uluslararası Krediler içerisindeki konular ise;

A- Uluslararası Proje Kredileri

  • Kredi
  • Garanti

 

B- Uluslararası Ticaretin Finansmanı

  • İhracat Alacakları İskonto Programı
  • Yurt içi Bankalar Alıcı Kredisi
  • Yurt dışı Bankalar Alıcı Kredisi
  • Devlet Garantili İşlemler
  • Niyet Mektubu

 

olarak Türk Eximbank’ın kendisi tarafından sınıflandırılmıştır.

Türk Eximbank Uluslararası Proje Kredileri kapsamında destek verilen projeler arasında; Bakü Hava alanı Projesi/Azerbaycan, Minsk Otel/Belarus, Alatau Oteli/Kazakistan, Ankara Oteli/Kazakistan, Astana Oteli/Kazakistan, Makarna Fabrikası/Kazakistan, Medeo Oteli/Kazakistan, Akkeme Pınara Oteli/Kırgızistan, Dustlik Oteli/Özbekistan, ITEC Otel ve İş Merkezi/Özbekistan, Şeker Fabrikası/Özbekistan, Taşkent Oteli/Özbekistan, 31 No’lu Klinik-Moskova/Rusya, Plekhanov Ekonomi Üniversitesi/Rusya, Skb Merkezi Kliniği/Rusya, Vosstanya Otel ve AVM’si/Rusya,  Al-Halfaia Köprüsü/ Sudan, Al-Mek Nimir Köprü Projesi/Sudan, Hartum Kanalizasyon Projesi/Sudan, Kuzey Hartum Acil Su Temini Projesi/Sudan, Türkmenbaşı Raafinerisi MSCC-CCR Ünitesi/Türkmenistan  projeleri yer almaktadır.

Diğer yazılarımızda belirttiğimiz gibi Türk Eximbank sadece ihracatçı/üreticileri desteklememekte öte yandan yurt dışında yatırım yapan Türk firmalarını ve iş yapan müteahhitlik firmalarını da finansal açıdan desteklemektedir. Yukarıda verilen örnekler müteahhitlik hizmetleri kapsamındadır.  Türk Eximbank işbirliği halinde olduğu ülkelerdeki Referans banka listesini ve Türk Eximbank Ülke limitleri listesini kendi sitesinde yayınlamıştır. Uzunca bir listeden oluşan Referans bankalar listesine Eximbank’ın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

İhracatın ve İhracatçının finansörü Türk Eximbank’ın vermiş olduğu Uluslararası Krediler konusunu genel başlıkları ile ele aldığımız bu günkü yazımıza burada son veriyoruz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere daha sonraki yazılarımızda değinilecektir. Yazımızın faydalı olması dileğiyle . Hoşçakalın.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.