Kısa Vadeli Türk Eximbank Reeskont Kredisi

Türk Eximbank tarafından döviz getiren/getirecek mal ve hizmet ihracatı yapan , Türkiye ve Türkiye’de kurulu bulunan serbest bölgelerde iş gören firmalara yönelik olarak verilen Kısa Vadeli Reeskont Kredileri hakkında bilgi sunmaya devam ediyoruz. Piyasa koşullarına göre uygun faiz oranları ile sunulan reeskont kredilerinin amacı; Müteşebbislerin döviz kazandırıcı hizmet ve mal ihracatlarına hazırlık sürecinde ihtiyaç duydukları kredilerin karşılanmasıdır.

Kısa Vadeli İhracat Reeskont Kredisinden Kimler Faydalanabilir? : İmalatçı/İhracatçılar, Sektörel Dış Ticaret Firmaları, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri İhracat amacıyla mal üreten imalatçı firmalar, Döviz kazandırıcı hizmet ihracatı yapan firmalar (Uluslar arası Müteahhitlik firmaları ve Uluslar arası taşımacılık yapan firmalar) Kısa vadeli Reeskont Kredisine  başvurularda mal ihracatı yapan firmaların başvuruları ile döviz kazandırıcı hizmet ihracatı yapan firmaların başvuruları farklı prosedürlerde ele alınmakta işlemler farklı aşamalardan oluşmaktadır. Ayrıca her iki reeskont kredisi başvurusunda kullanılan formlarda farklılıklar göstermektedir.

Reeskont Kredisinin Kullandırılma aşamaları nelerdir? : Reeskont Kredisi için Türk Eximbank’a başvuru, Başvurunun incelenmesi

  1. Uygun veya uygunsuz bulunması,
  2. Uygun bulunması durumunda teminat alınması,
  3. Belgelerin teslimi,
  4. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının onayı

Süreçlerinden oluşmaktadır.

Reeskont Kredisinin verilebilmesi için verilen teminatlar nelerdir? : Kredi talep eden tarafından imzalanmış ve Alacaklının Türk Eximbank olduğu Bono( Senet) Teminat mektubu

Reeskont Kredilerinde verilebilecek en üst miktar Kredi ne kadardır? : Reeskont Kredileri döviz cinsinden olabileceği gibi Türk Lirası cinsinden de olabilmektedir. Bir firmanın limiti döviz limiti ve Türk Lirası Limitinin toplamından oluşmakta olup, toplam 350 Milyon$’ı geçememektedir. Yani bir firmaya 350 Milyon $’dan daha yüksek reeskont kredisi verilememektedir. Bunun tek istisnası ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için bu limit ise 400 Milyon $’dır.

Banka verilebilecek üst limiti belirlediği gibi alt limitide belirlemiştir. Buna göre Kısa vadeli reeskont kredisi alt limitleri aşağıdaki gibidir.; Reeskont Kredisinin genel geçer en alt sınırı 100.000 $’dır. Bu tutar ve bunun karşılığı olan TL. karşılığı olan tutarın altındaki kredi başvuruları banka tarafından kabul edilmemektedir. Bu alt limitin tek istisnası ise KOBİ statüsündeki firmalar için tanınan 50.000$’lık alt limit reeskont kredisidir. Türkiye’nin Kobilerin geliştirilmesi ve ihracattaki paylarının arttırılması amacına binaen KOBİ’lerin 50.000 $’lık reeskont kredisi başvurularına imkan tanınmıştır.

Türk Eximbank Kredi İşlerinde hangi döviz cinslerini kullanmaktadır.?

Türk Eximbank kredi döviz işlerinde ABD doları ve Avrupanın para birimi Euro’yu döviz cinsi olarak belirlemiştir.

Reeskont Kredilerin Vadeleri Nedir? : Reeskont kredisi için en uzun süre genel olarak 240 gün kalmış bonoların iskontoya tabi tutulacağı tespit edilmiştir. Öte yandan döviz kredilerinde 360 gün kalmış bonolar iskonto edilebilmektedir. 240 günü aşan vadelerde aşan kısım Türk Eximbank tarafından karşılanmaktadır.

Türk Eximbank Reeskont kredisine belirli bir vade ve miktar sınırlaması getirerek işlemlerde belirli bir standardizasyonu sağlamaya çalışmıştır. Ancak Kobilerin genel olarak desteklenmesi fikrinden destek alarak verilecek kredinin alt limitinin 50.000$’a çekilebilmesi Kobilerimiz için büyük bir rahatlama getirmektedir. Bu yazımızı okuduktan sonra Reeskont Kredisi  konulu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Türk Eximbank Kısa vadeli Reeskont Kredisi hakkında bilgi sunmaya çalıştığımız bu yazımıza burada son veriyoruz. Saygılarımızla.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.